ecologic
item6
travadell
Titol

La Gastronomia de l’almàssera.

Les antigues almàsseres, a banda de ser molins d’oli, es convertien durant dies i nits en grans menjadors, on almasserers i llauradors compartien taula, tant per fer el primer tast de la collita com per agafar forces per a les llargues jornades de treball.

                Pericana, espencat de ceba, sardines salades fregides, botifarres, minxos, embotit...

No podia faltar una bona gerra d’olives trencades adobades amb pebrella i la bóta de vi sempre plena. Era l’hora d’esmorzar o del ressopó de mitjanit...

                Per acurtar les llargues nits d’hivern la botella de cassalla. Deia el vell savi: “no trobaré nit tan llarga com aquella de l’almàssera, amb molt d’oli i gens de cassalla...”.

                A migjorn, a l’hora de dinar, arròs al forn o passejat, arròs caldós, paella de bacallar i, per suposat, olleta de blat.

                I no oblidem el sopar: mullatoris de conill fregit amb tomaca de conserva, borreta de bacallar o melva, creïlles al forn amb allioli, fet al verge que s’esmonyia pels esportins...

                Tots ells, i molts altres més, formen un conjunt típic de plats cuinats i servits a les almàsseres d’aquestes comarques, envoltades per les serres de Benicadell, la Serrella, l’Aitana, la Serra dels Plans i la Mariola, tan íntimament lligades a la cultura de l’oli.

Receptes vinculades a l'Oli:

DSC468645374734
accent
xarxes socials
Spain UK BloggerLogothumb Facebooklogoklein